woensdag 6 november 2013

Recept: Zelfgemaakte Vruchtenkwark

Magere kwark wordt vaak door sporters gegeten voor het slapengaan, vanwege het hoge eiwitgehalte. Bovendien worden de eiwitten uit kwark langzaam door je lichaam opgenomen, waardoor ze ervoor zorgen dat je 's nachts geen honger krijgt. Om wat meer smaak te geven aan dit eiwitrijke tussendoortje (of avondsnack) kun je er fruit aan toevoegen. Daarmee krijg je hetzelfde resultaat als de suiker- of zoetstofrijke soorten kwark uit de supermarkt, maar dan zonder toegevoegde stoffen. Bovendien bevat deze kwark meer eiwitten, omdat de vruchtenkwark van de supermarkt vaak gemixt is met magere yoghurt om een betere structuur te creƫren.

Voedingswaarde magere kwark (per 100 gram)*:
50 kcal
8,9 gram eiwitten
3,7 gram koolhydraten
0,2 gram vetten

*de voedingswaarden kunnen per merk licht verschillen, kijk altijd op de verpakking!


Ingrediƫnten:
  • 500 gram magere kwark
  • Fruit naar keuze

Benodigdheden:
  • Staafmixer of blender

Bereidingswijze:
  1. Schil het fruit en snijd het in kleine stukjes
  2. Doe het samen met de kwark in de blender/staafmixer en mix het geheel

Variatietips:
  • Bananenkwark: gebruik hiervoor een banaan en 500 gram magere kwark
  • Aardbeienkwark: gebruik hiervoor een halve banaan, 200 gram aardbeien en 500 gram magere kwark
  • Mangokwark: gebruik hiervoor (een hele of een halve) mango, een halve banaan en 500 gram  magere kwark
  • Bosbessenkwark: gebruik hiervoor een halve banaan, 150 gram bosbessen en 500 gram magere kwark
  • Perzik-nectarinekwark: gebruik hiervoor een halve banaan, een perzik en een nectarine en 500 gram magere kwark

Voor extra vezels is het ook lekker om een eetlepel lijnzaad toe te voegen aan de kwark na het mengen. Voor extra voedingswaarde kun je bijvoorbeeld een handje (ongezouten) (vlies)pinda's, wat zonnepitten of pompoenpitten of wat vers geraspte kokos toevoegen na het mixen! Op deze manier is het ook erg geschikt om als voedzaam en eiwitrijk ontbijt te eten.

Wat vond je van dit recept en wat is jouw favoriete smaak? Laat het me weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten